FAQ

Betrokken Partijen

Ooms Makelaars Rotterdam verkoopt de woningen in Lloyd Yard. Makelaars Jens Groenendijk en Anne Noorman helpen je graag verder.

De architecten van dit project zijn Paul de Ruiter Architects, WE Architecten en landschapsarchitect ZUS.

Lloyd Yard is ontwikkeld door Kondor Wessels Vastgoed.

Planning

De verkoop start vanaf donderdag 11 februari 2021.

Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier op de website. Je kunt dan ook je favoriete woningtypen aangeven.

De bouw start naar verwachting in het najaar van 2021.

De verwachte oplevering staat gepland in het najaar van 2023.

Woningen

Lloyd Yard bestaat uit 83 koopwoningen en -appartementen en 10 zelfbouwkavels.

Er zijn 32 gelijkvloerse appartementen, 32 tweelaagse appartementen, 12 townhouses en 7 penthouses. Meer informatie over de woningtypes vind je hier.

De woningen hebben een energielabel A. Energielabel A staat voor een duurzame en energiezuinige woning.

Er zijn ruim 100 parkeerplaatsen, waarvan een aantal gereserveerd worden voor deelauto’s. Zoals ook een deel van de fietsenstallingen wordt gereserveerd voor deelfietsen en bakfietsen.

Ieder townhouse beschikt over een eigen externe berging. Alle overige woningen beschikken over een berging van circa 6m² in de woning zelf.

Bouw

De woningen worden gebouwd door Kroon & de Koning B.V.

Na het kopen van de woning word je ondersteund met kopersbegeleiding vanuit de WAREHOUSE, onderdeel van ERA Contour. Dit is het aanspreekpunt vanaf de koop tot aan de oplevering van de woning. Na het tekenen van de koop/-aannemingsovereenkomst maak je een afspraak met een aan jou toegewezen kopersbegeleider. De WAREHOUSE bevindt zich vlakbij de bouwlocatie, aan de Schiehavenweg 14 te Rotterdam.

De prijzen voor de meerwerkopties zijn bekend vanaf de start verkoop. De meer- en minderwerklijst is vanaf dat moment te downloaden op de pagina ‘Downloads’.

Gebied en bereikbaarheid

Ja, er is een tram en metrostation op loopafstand. Tramhalte Pieter de Hoochweg bevindt zich op 600 meter van de Lloydkade. Metrostation Coolhaven ligt op een kwartiertje lopen van de Lloydkade. Ook kun je de watertaxi pakken vanaf de St. Jobshaven.

Financiering

Ooms Financieel Adviseurs helpt je graag hierbij. Tijdens een vrijblijvende afspraak met één van de financieel adviseurs krijg je inzicht in je financiële mogelijkheden en wordt er besproken welk financieel aanbod het best bij jou past.

Wij raden je aan een hypotheekofferte van tenminste 9 maanden aan te vragen.

De opschortende voorwaarden zijn voorwaarden waaraan de ontwikkelaar en aannemer moeten voldoen voordat er gestart mag worden met de bouw. Voorbeelden zijn het verkrijgen van een vergunning en het verkopen van tenminste 70% van de woningen. Als alle opschortende voorwaarden zijn vervuld, ontvang je een goed nieuwsbrief de start bouw wordt aangekondigd.

In de koop- en aannemingsovereenkomst worden financiële ontbindende voorwaarden opgenomen, namelijk de hypothecaire geldlening die je verwacht af te sluiten en de bruto maandelijkse lasten hiervan. Je hebt vanaf de tekendatum twee maanden de tijd om deze hypotheek rond te krijgen.

Je gaat naar de notaris voor de levering van de woning zodra de opschortende voorwaarden zijn vervuld en je financiering rond is.

De koopsom van de woning bestaat uit grondkosten en bouwkosten. De grondkosten betaal je aan de ontwikkelaar en de bouwkosten betaal je aan de aannemer. De grondkosten worden opgenomen in de koopovereenkomst en de bouwkosten worden opgenomen in de aannemingsovereenkomst. Je betaalt grondrente over de grondkosten van de woning. De grondrente betaal je vanaf de datum dat de opschortende voorwaarden zijn vervallen, tot de datum waarop je naar de notaris gaat om de akte van levering te tekenen. Als de opschortende voorwaarden nog niet zijn vervallen, betaal je dus geen grondrente.

De koopsom van de woning bestaat uit grondkosten en bouwkosten. De grondkosten betaal je aan de ontwikkelaar en de bouwkosten betaal je aan de aannemer. De grondkosten worden opgenomen in de koopovereenkomst en de bouwkosten worden opgenomen in de aannemingsovereenkomst. De bouwkosten zijn verdeeld in een aantal bouwtermijnen. Je betaalt bouwrente over de vervallen bouwtermijnen, vanaf de datum waarop deze bouwtermijnen zijn komen te vervallen tot de datum waarop je naar de notaris gaat om de akte van levering te tekenen. Als er nog geen bouwtermijnen zijn vervallen, betaal je dus geen bouwrente.

FAQ Docks

Algemeen
Bij een zelfbouwproject ben je zelf verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van jouw droomwoning die je naar jouw wensen kunt invullen en ontwerpen op een door jou gekozen kavel. Dit betekent dat je zelf optreedt als opdrachtgever en de door jou gekozen adviseurs aanstuurt tijdens alle (ontwerp)fasen van het project: voorlopig ontwerp (VO), definitief ontwerp (DO), technisch ontwerp (TO) en aanvraag van de omgevingsvergunning. De regie ligt hierbij in jouw handen!
De acht zelfbouwers van Lloyd Yard Docks verenigen zich bij de start van het zelfbouwproces in de VvO: Vereniging van Opdrachtgevers. In de VvO worden gezamenlijke keuzes gemaakt zoals welke architect(en), adviseurs en aannemer de VvO wilt betrekken bij de ontwikkeling en worden collectieve ontwerpbeslissingen gemaakt. Zo leer je je buren al kennen voordat je er gaat wonen! Tijdens acht Algemene Ledenvergaderingen (ALV’s) die door Steenvlinder worden georganiseerd en begeleid, worden de gezamenlijke keuzes gemaakt.
Het ontwerpproces zal circa 1 tot 1,5 jaar duren. Vervolgens zul je rekening moeten houden met 1 jaar bouwtijd.
De eerste inschrijfperiode gaat begin oktober 2021 van start.

De eerste stap richting jouw nieuwe zelfbouwwoning is de inschrijving. De inschrijving bestaat uit één inschrijfronde en een reserve inschrijfronde. De inschrijfronde start op woensdag 6 oktober 2021 om 12:00 uur en duurt twee weken. Als na de toewijzing blijkt dat er onvoldoende geldige inschrijvingen zijn voor de acht beschikbare kavels, dan volgt een tweede inschrijfronde.

Via het digitale inschrijfformulier op de website kun je je inschrijven op jouw kavels van voorkeur. Hier dien je ook een financieringsverklaring in te vullen.

Wanneer je een kavel toegewezen hebt gekregen worden alle relevante documenten zoals de overeenkomsten en aktes met je gedeeld. Daarnaast wordt er van je gevraagd om een financieringstoets te overleggen via Ooms Financieel Adviseurs. Zij staan klaar om jouw aanvraag in behandeling te nemen. De financieringstoets moet je gereed hebben voor de startbijeenkomst. Tijdens de startbijeenkomst ontmoet je je mede zelfbouwers en neemt Steenvlinder het proces nogmaals met je door.

Na ondertekenen van de deelnameovereenkomst en betalen van de reserveringsvergoeding ben je definitief lid van de Vereniging van Opdrachtgevers (VvO) en gaat het zelfbouwproces officieel van start.

Ja, de kavels zijn bedoeld om zelf te bebouwen en zelf te gaan bewonen. Het is niet toegestaan om de kavels of woningen te splitsen of appartementen te verhuren.

De Kavels
Lloyd Yard Docks bestaat uit acht zelfbouwwoningen.
Het kavelpaspoort is opgesteld in samenwerking met Kondor Wessels Vastgoed, de architecten van Lloyd Yard en de gemeente Rotterdam. In het kavelpaspoort zijn alle regels en uitgangspunten terug te vinden voor het ontwerp van de zelfbouwwoningen. Het kavelpaspoort is zo opgesteld dat de woningen passen bij de uitstraling van Lloyd Yard en in de context van de Lloydpier. Daarnaast is er nog voldoende ruimte voor individuele expressie.
Kavel A is 102 m² (5,1 meter bij 20 meter) en kavel B t/m H zijn 96 m² (4,8 meter bij 20 meter). Binnen deze kavels ligt het voorplateau aan Loods Celebes, de footprint van de woning en de achtertuin grenzend aan de binnentuin.
Op kavel A kan een woning tot 205 m² BVO worden gerealiseerd en op kavels B t/m H woningen tot 192 m² BVO. BVO staat voor bruto vloeroppervlak en is het totale vloeroppervlakte van de woning inclusief alles: gevels, dragende wanden en vides. Wanneer je deze onderdelen van het BVO aftrekt blijft je totale m2 gebruiksoppervlak (GBO) over.
Alle woningen moeten bestaan uit vier lagen. Binnen deze vier lagen is het mogelijk om te kiezen uit een woning van 13,5 meter, 14 meter of 14,5 meter hoog.

Lloyd Yard Docks wordt aangesloten op de collectieve warmte- en koude opslag (WKO) van Lloyd Yard. Deze wordt geëxploiteerd door Eteck. Hiervoor betaalt elke zelfbouwer een BAK (bijdrage aansluitkosten) aan Eteck om hierop aangesloten te worden. De WKO zal gesitueerd zijn in de parkeergarage onder Lloyd Yard. De WKO is duurzaam en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Het ventilatieconcept kies je samen met de door jouw gekozen adviseur.

Binnen een voorgeschreven grid is het mogelijk om zelf de open-dicht verhouding van je gevel te bepalen. Je kunt één, twee, drie of zelfs vier ramen maken. Of kies ervoor om ze over meerdere lagen door te trekken. Bovendien mag je ook nog één erker maken met prachtig uitzicht op de Maas of de Schiehaven.
De privé achtertuinen van Lloyd Yard Docks grenzen aan de zelfbouwwoningen aan de binnentuin van Lloyd Yard. De tuinen zijn zuidwest gepositioneerd en ca. 40 m² groot (ongeveer 8 bij 5 meter). De eerste vijf meter van de tuin vanaf de gevel mag voor 50% verhard worden ingevuld. De laatste 3 meter moet 100% onverhard worden ingevuld zodat deze natuurlijk overloopt in de binnentuin van Lloyd Yard.
In Lloyd Yard Docks is het mogelijk om verschillende buitenruimtes te creëren. Aan de achterkant is er naast de ruime achtertuin de mogelijkheid om een uitstekend balkon en een dakterras te realiseren. Aan de voorgevel mag er een frans balkon worden gerealiseerd.
Jazeker! Alle zelfbouwers hebben toegang tot het binnenterrein via de poorten van Lloyd Yard of via de privé achtertuinen.
Nee. Het is niet mogelijk binnen de regels van het kavelpaspoort om een eigen dakopbouw te laten plaatsen.
Voor iedere zelfbouwer is er één parkeerplaats gereserveerd in de collectieve ondergrondse parkeergarage van Lloyd Yard. Deze parkeerplaatsen zijn gepositioneerd in een halfautomatisch systeem

Lloyd Yard heeft een gemeenschappelijke binnentuin waar de achtertuinen van Lloyd Yard Docks op aansluiten. Alle bewoners van Lloyd Yard en de zelfbouwers van Lloyd Yard Docks zijn eigenaar van deze binnentuin. Dit heet mandeligheid.

Betrokken partijen

Steenvlinder is een gespecialiseerd bureau die zelfbouwers begeleidt tijdens het zelfbouwproces, voorheen bekend onder de naam Urbannerdam met ruim 15 jaar ervaring in het begeleiden van zelfbouwers. Steenvlinder is vanaf het tekenen van de grond- en deelnameovereenkomst tot de realisatie van de zelfbouwwoningen betrokken. Meer informatie is te vinden op: www.steenvlinder.nl

De acht zelfbouwers van Lloyd Yard Docks worden bij de start van het zelfbouwproces verenigd in de VvO: Vereniging van Opdrachtgevers. Door de leden van de VvO wordt de gevelarchitect gekozen. Die de gevels van de Lloyd Yard Docks gaat ontwerpen. Je kunt ervoor kiezen om jouw plattegronden ook door deze architect te laten tekenen, maar je hebt ook de vrijheid om dit zelf te doen. Er is de mogelijkheid om WE architecten te kiezen, één van de architecten van Lloyd Yard. WE architecten staat open om het ontwerp samen met de VvO verder uit te werken. Maar uiteindelijk is het de keuze van de zelfbouwers zelf.
De woningen worden casco opgeleverd door de collectieve aannemer. De aannemer verzorgt de fundering, de buitenwanden, de vloeren en vides. Voor de onderdelen binnen je woning zoals binnenwanden, vloer- en wandafwerking, badkamer en keuken bepaal je zelf wie het doet. Dat kan de collectieve aannemer zijn maar je mag een eigen aannemer kiezen. En ben je zelf heel erg handig? Ga dan vooral ook zelf aan de slag om je huis af te maken.
Dan is het mogelijk om ook zelf te ontwerpen aan jouw woning. Je kunt zelf de plattegronden en indeling van jouw woning bedenken, ontwerpen en uittekenen. Zolang het ontwerp uiteindelijk maar past binnen het kavelpaspoort en de gevel wordt afgestemd met de overige zelfbouwers in de VvO.
Financiën
Bij de start van het project vindt een raming van de totale kosten plaats. Deze kosten bestaan uit drie componenten (van groot naar klein):
- Bouwkosten; dit zijn de kosten om jouw ontwerp te realiseren en de woning te bouwen, dus onder andere de kosten voor de aannemer en materialen;
- Grondkosten; dit zijn de kosten voor de aankoop van de kavel;
- Bijkomende kosten; dit zijn de kosten voor onder andere het inzetten van de architect, adviseurs, leges en aansluitkosten.
De hypotheek van je woning kan worden afgesloten na het tekenen van de koop- en aanneemovereenkomst. Beide overeenkomsten kunnen worden getekend na het indienen van de omgevingsvergunning van de zelfbouwwoningen. Dit kan worden ingediend op basis van het definitief ontwerp (DO) van de woning. Je hypotheek gaat dus pas van start zodra de bouw begint!
Nee. De prijs is de kavelprijs voor de grond, daarnaast is er een inschatting van wat de bouw van je woning gaat kosten. Hoe verder in het proces, hoe nauwkeuriger die inschatting wordt. Een keuken en een badkamer vul je daar bovenop naar eigen wens in.
De kavelprijzen van de Lloyd Yard Docks liggen tussen de € 180.000, - en € 225.000, -. Het grootste kavel, Kavel A, ligt hierbij aan de bovenkant van de bandbreedte.
Vragen?

Heb je nog andere vragen over de koopwoningen van Lloyd Yard?
Neem dan contact op met het Lloyd Yard verkoopteam van Ooms Makelaars. Stuur daarvoor een mail naar rotterdam@ooms.com of bel 010-4248888.