FAQ

Betrokken Partijen

Ooms Makelaars Rotterdam verkoopt de woningen in Lloyd Yard. Makelaars Jasper Kuijs en Yvette den Daas helpen je graag verder.

De architecten van dit project zijn Paul de Ruiter Architects, WE Architecten en landschapsarchitect ZUS.

Lloyd Yard is ontwikkeld door KondorWessels Vastgoed.

Planning

De verkoop is gestart vanaf donderdag 11 februari 2021.

Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier op de website. Je kunt dan ook je favoriete woningtypen aangeven.

De bouw is gestart in het najaar van 2021.

De verwachte oplevering staat gepland in het najaar van 2023.

Woningen

Lloyd Yard bestaat uit 83 koopwoningen en -appartementen en tien zelfbouwkavels.

Er zijn 32 gelijkvloerse appartementen, 32 tweelaagse appartementen, 12 townhouses en 7 penthouses. Meer informatie over de woningtypes vind je hier.

De woningen hebben een energielabel A. Energielabel A staat voor een duurzame en energiezuinige woning.

Er zijn ruim 100 parkeerplaatsen, waarvan een aantal gereserveerd wordt voor deelauto’s. Zoals ook een deel van de fietsenstallingen wordt gereserveerd voor deelfietsen en bakfietsen.

Ieder townhouse beschikt over een eigen externe berging. Alle overige woningen beschikken over een berging van circa zes m² in de woning zelf.

Bouw

De woningen worden gebouwd door Kroon & de Koning B.V.

Na het kopen van de woning word je ondersteund met kopersbegeleiding vanuit de WAREHOUSE, onderdeel van ERA Contour. Dit is het aanspreekpunt vanaf de koop tot aan de oplevering van de woning. Na het tekenen van de koop/-aannemingsovereenkomst maak je een afspraak met een aan jou toegewezen kopersbegeleider. De WAREHOUSE bevindt zich vlakbij de bouwlocatie, aan de Schiehavenweg 14 te Rotterdam.

De prijzen voor de meerwerkopties zijn bekend vanaf de start verkoop. De meer- en minderwerklijst is vanaf dat moment te downloaden op de pagina ‘Downloads’.

Gebied en bereikbaarheid

Ja, er is een tram en metrostation op loopafstand. Tramhalte Pieter de Hoochweg bevindt zich op 600 meter van de Lloydkade. Metrostation Coolhaven ligt op een kwartiertje lopen van de Lloydkade. Ook kun je de watertaxi pakken vanaf de St. Jobshaven.

Financiering

Ooms Financieel Adviseurs helpt je graag hierbij. Tijdens een vrijblijvende afspraak met één van de financieel adviseurs krijg je inzicht in je financiële mogelijkheden en wordt er besproken welk financieel aanbod het best bij jou past.

Wij raden je aan een hypotheekofferte van tenminste negen maanden aan te vragen.

De opschortende voorwaarden zijn voorwaarden waaraan de ontwikkelaar en aannemer moeten voldoen voordat er gestart mag worden met de bouw. Voorbeelden zijn het verkrijgen van een vergunning en het verkopen van tenminste 70% van de woningen. Als alle opschortende voorwaarden zijn vervuld, ontvang je een goed nieuwsbrief de start bouw wordt aangekondigd.

In de koop- en aannemingsovereenkomst worden financiële ontbindende voorwaarden opgenomen, namelijk de hypothecaire geldlening die je verwacht af te sluiten en de bruto maandelijkse lasten hiervan. Je hebt vanaf de tekendatum twee maanden de tijd om deze hypotheek rond te krijgen.

Je gaat naar de notaris voor de levering van de woning zodra de opschortende voorwaarden zijn vervuld en je financiering rond is.

De koopsom van de woning bestaat uit grondkosten en bouwkosten. De grondkosten betaal je aan de ontwikkelaar en de bouwkosten betaal je aan de aannemer. De grondkosten worden opgenomen in de koopovereenkomst en de bouwkosten worden opgenomen in de aannemingsovereenkomst. Je betaalt grondrente over de grondkosten van de woning. De grondrente betaal je vanaf de datum dat de opschortende voorwaarden zijn vervallen, tot de datum waarop je naar de notaris gaat om de akte van levering te tekenen. Als de opschortende voorwaarden nog niet zijn vervallen, betaal je dus geen grondrente.

De koopsom van de woning bestaat uit grondkosten en bouwkosten. De grondkosten betaal je aan de ontwikkelaar en de bouwkosten betaal je aan de aannemer. De grondkosten worden opgenomen in de koopovereenkomst en de bouwkosten worden opgenomen in de aannemingsovereenkomst. De bouwkosten zijn verdeeld in een aantal bouwtermijnen. Je betaalt bouwrente over de vervallen bouwtermijnen, vanaf de datum waarop deze bouwtermijnen zijn komen te vervallen tot de datum waarop je naar de notaris gaat om de akte van levering te tekenen. Als er nog geen bouwtermijnen zijn vervallen, betaal je dus geen bouwrente.

FAQ Docks

Algemeen

Bij een zelfbouwproject ben je zelf verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van jouw droomwoning die je naar jouw wensen kunt invullen en ontwerpen op een door jou gekozen kavel. Dit betekent dat je zelf optreedt als opdrachtgever en de door jou gekozen adviseurs aanstuurt tijdens alle (ontwerp)fasen van het project: voorlopig ontwerp (VO), definitief (DO) ontwerp, technisch ontwerp (TO) en aanvraag van de omgevingsvergunning. De regie ligt hierbij in jouw handen!

De tien zelfbouwers van Lloyd Yard Docks verenigen zich bij de start van het zelfbouwproces in de VvO: Vereniging van Opdrachtgevers. In de VvO worden gezamenlijke keuzes gemaakt zoals welke architect(en), adviseurs en aannemer de VvO wilt betrekken bij de ontwikkeling en worden collectieve ontwerpbeslissingen gemaakt. Zo leer je je buren al kennen voordat je er gaat wonen! Tijdens acht Algemene Ledenvergaderingen (ALV’s) die door Steenvlinder worden georganiseerd en begeleid, worden de gezamenlijke keuzes gemaakt.

 

Het ontwerpproces zal naar verwachting anderhald jaar duren. Vervolgens zul je rekening moeten houden met één tot anderhalf jaar bouwtijd. Gemiddeld ben je één avond in de week bezig met het proces. Dit zal onder andere bestaan uit workshops en/of vergaderingen maar kan ook bestaan uit je eigen tijd aan de keukentafel.

Vanaf woensdag 6 oktober 2021, 12:00 uur is het mogelijk om je in te schrijven voor Lloyd Yard Docks.

De eerste stap richting jouw nieuwe zelfbouwwoning is de inschrijving. Deze start op woensdag 6 oktober 2021 om 12:00 uur en duurt twee weken; je dient de volledige inschrijving vóór woensdag 20 oktober 12:00 uur te verzenden. Als na de toewijzing blijkt dat er onvoldoende geldige inschrijvingen zijn voor de acht beschikbare kavels, dan volgt een tweede inschrijfronde.

Belangrijk om rekening mee te houden: je inschrijving is definitief als je € 500,- inschrijfgeld hebt overgemaakt. Mocht je na inschrijving geen kavel toegewezen krijgen, dan wordt dit bedrag op je bankrekening teruggestort.

Via het digitale inschrijfformulier ‘Inschrijven zelfbouwkavels’ op de website kun je je inschrijven op jouw kavels van voorkeur. Met dit inschrijfformulier kun je maximaal acht kavels selecteren op volgorde van jouw voorkeur, waarbij jouw eerste keuze uiteraard als jouw favoriete kavel wordt beschouwd.

Jouw motivatie voor zelfbouw speelt ook een rol in het proces. In maximaal 250 woorden kun je vertellen waarom jij graag in Lloyd Yard wilt bouwen. En met een eventuele extra PDF of JPG kun je jouw argumenten kracht bijzetten. Een verklaring dat je voldoende aanwezig kunt zijn tijdens de algemene leden vergaderingen (ALV), bijeenkomsten en werkgroepen – reken op minimaal één avond per week – maakt ook deel uit van de motivatie. Daarnaast speelt je financiële ‘Plan van aankoop’ een belangrijke rol. Onder 'Downloads' vind je de ‘Wegwijzer bij inschrijving’ waarin de hele inschrijfprocedure in detail staat beschreven.

Wanneer je een kavel toegewezen hebt gekregen worden alle relevante documenten zoals de overeenkomsten en aktes met je gedeeld. Vervolgens neemt Ooms Financieel Adviseurs contact met je op voor een financieringstoets waarna jouw inschrijving in behandeling wordt genomen. Deze financieringstoets moet je gereed hebben vóór de startbijeenkomst op woensdagavond 10 november 2021. Tijdens de startbijeenkomst ontmoet je je mede zelfbouwers en neemt Steenvlinder het proces nogmaals met je door.

Na ondertekenen van de deelnameovereenkomst en het betalen van de reserveringsvergoeding als aanbetaling voor de grond ben je definitief lid van de Vereniging van Opdrachtgevers (VvO) en gaat het zelfbouwproces officieel van start.

Ja, de kavels zijn bedoeld om zelf te bebouwen en zelf te gaan bewonen. Het uitgangspunt is kopen = bewonen. Het is niet toegestaan om de kavels of woningen te splitsen in meerdere appartementen en/of deze woningen of appartementen te verhuren.

Na sluiting van de inschrijving, woensdag 20 oktober 2021 om 12:00 uur, vindt de kaveltoewijzing plaats. Steenvlinder laat je binnen zeven dagen weten of je een kavel toegewezen hebt gekregen en welke kavel dat is.

De toewijzing van de kavels vindt achter gesloten deuren plaats. Het projectteam van Lloyd Yard houdt bij de toewijzing rekening met een aantal belangrijke onderdelen van je inschrijving, waarbij je financiële ‘plan van aankoop’ het zwaarst weegt. Maar ook jouw motivatie, en een eventuele extra ondersteuning daarvan, zijn van belang. Zorg ervoor dat je ook daarmee goed voor de dag komt, net als met de verklaring voldoende aanwezig te zijn, één avond per week, bij ALV bijeenkomsten en werkgroepen.

Wanneer je in eerste instantie geen kavel krijgt toegewezen, ontvang je hierover binnen zeven dagen bericht en krijg je bij loting een plek op de reservelijst. Ook jouw €500,- inschrijfgeld wordt dan teruggestort.  Als er op een later tijdstip een kavel beschikbaar komt, wordt deze aan een kandidaat op de reservelijst toegewezen waarbij de eerste vrije kavel wordt toegewezen aan nummer één, de tweede aan nummer twee, enzovoorts.

De acht geselecteerde zelfbouwers en de eerste vier inschrijvers op de reservelijst ontvangen alle relevante documenten, zoals overeenkomsten en aktes. Ook worden deze kandidaten door Ooms Financieel Adviseurs uitgenodigd voor een financieringstoets; dit betreft een verklaring waarmee wordt bevestigd dat je deze woning kan financieren. Deze financieringstoets is noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan de startbijeenkomst voor de acht zelfbouwers en vier reservisten op 10 november 2021. Ooms Financieel Adviseurs houdt hier rekening mee en zorgt ervoor dat je snel terecht kunt.

Mocht je tijdens het proces besluiten om niet verder deel te nemen aan Lloyd Yard Docks, dan krijg je vrijwel het gehele bedrag van deze kosten terug nadat een nieuwe deelnemer voor jou in de plaats is gekomen en deze aan de financiële verplichtingen heeft voldaan. Afhankelijk van de fase waarin het project zich bevindt zal een deel van de voorgefinancierde kosten niet worden vergoed afhankelijk van het moment waarop er wordt uitgestapt. Dit staat volledig omschreven in je deelnameovereenkomst die je ontvangt nadat je bent geselecteerd als zelfbouwer.

De Kavels

Lloyd Yard Docks bestaat uit tien zelfbouwkavels.

Het kavelpaspoort is opgesteld in samenwerking met Kondor Wessels Vastgoed, de architecten van Lloyd Yard en gemeente Rotterdam. In het kavelpaspoort zijn alle regels en uitgangspunten terug te vinden voor het ontwerp van de zelfbouwwoningen. Het kavelpaspoort is zo opgesteld dat de woningen passen bij de uitstraling van Lloyd Yard en in de context van de Lloydpier. Daarnaast is er nog voldoende ruimte voor individuele expressie.

Kavel A is 102 m² (5,1 meter bij 20 meter) en kavel B t/m H zijn 96 m² (4,8 meter bij 20 meter).  Binnen deze kavels vallen een voorplateau aan Loods Celebes, de footprint van de zelfbouwwoningen en de achtertuin grenzend aan de binnentuin.

Op kavel A kan een woning tot 205 m² BVO worden gerealiseerd en op kavels B t/m H woningen tot 192 m² BVO. BVO staat voor bruto vloeroppervlak en is het totale vloeroppervlakte van de woning inclusief alles: gevels, dragende wanden en vides. Wanneer je deze onderdelen van het BVO aftrekt blijft je totale m² gebruiksoppervlak (GBO) over.

Alle woningen moeten bestaan uit vier lagen. Binnen deze vier lagen is het mogelijk om te kiezen uit een woning van 13,5 meter, 14 meter of 14,5 meter hoog.

Lloyd Yard Docks wordt aangesloten op de collectieve warmte- en koude opslag (WKO) van Lloyd Yard. Deze wordt geëxploiteerd door Eteck. Hiervoor betaalt elke zelfbouwer een BAK (bijdrage aansluitkosten) aan Eteck om hierop aangesloten te worden. De WKO zal gesitueerd zijn in de parkeergarage onder Lloyd Yard. De WKO is duurzaam en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Het ventilatieconcept kies je samen met de door jouw gekozen adviseur.

Binnen een voorgeschreven grid is het mogelijk om zelf de open-dicht verhouding van je gevel te bepalen. Je kunt één, twee, drie of zelfs vier ramen maken. Of kies ervoor om ze over meerdere lagen door te trekken. Bovendien mag je ook nog één erker maken met prachtig uitzicht op de Maas of de Schiehaven.

Binnen een voorgeschreven grid is het mogelijk om zelf de open-dicht verhouding van je gevel te bepalen. Je kunt één, twee, drie of zelfs vier ramen maken. Of kies ervoor om ze over meerdere lagen door te trekken. Bovendien mag je ook nog één erker maken met prachtig uitzicht op de Maas of de Schiehaven.

In Lloyd Yard Docks is het mogelijk om verschillende buitenruimtes te creëren. Aan de achterkant is er naast de ruime achtertuin de mogelijkheid om een uitstekend balkon en een dakterras te realiseren. Aan de voorgevel mag er een frans balkon worden gerealiseerd.

Jazeker! Alle zelfbouwers hebben toegang tot het binnenterrein via de poorten van Lloyd Yard of via de privé achtertuinen.

Nee. Het is niet mogelijk binnen de regels van het kavelpaspoort om een eigen dakopbouw te laten plaatsen.

Voor iedere zelfbouwer is één parkeerplaats gereserveerd in de collectieve ondergrondse parkeergarage van Lloyd Yard. Deze parkeerplaatsen zijn gepositioneerd in een halfautomatisch systeem.

Lloyd Yard heeft een gemeenschappelijke binnentuin waar de achtertuinen van Lloyd Yard Docks op aansluiten. Alle bewoners van Lloyd Yard en de zelfbouwers van Lloyd Yard Docks zijn eigenaar van deze binnentuin. Dit heet mandeligheid.

Conform bestemmingsplan is het mogelijk om tot 30% van het bruto vloeroppervlak (BVO) in te richten voor praktijk of vrije beroepsbeoefening aan huis. Het bedrijf moet altijd gerelateerd zijn aan de bewoners van de woning en ondergeschikt zijn aan het wonen. Reclame aan de gevel is niet toegestaan.

Betrokken partijen

Steenvlinder is een gespecialiseerd bureau die zelfbouwers begeleidt tijdens het zelfbouwproces, voorheen bekend onder de naam Urbannerdam met ruim 15 jaar ervaring in het begeleiden van zelfbouwers. Steenvlinder is vanaf het tekenen van de grond- en deelnameovereenkomst tot de realisatie van de zelfbouwwoningen betrokken. Meer informatie is te vinden op: www.steenvlinder.nl

De tien zelfbouwers van Lloyd Yard Docks worden bij de start van het zelfbouwproces verenigd in de VvO: Vereniging van Opdrachtgevers. Door de leden van de VvO wordt de architect gekozen die de zelfbouwwoningen gaat ontwerpen. Er is de mogelijkheid om WE architecten te kiezen, één van de architecten van Lloyd Yard. WE architecten staat open om het ontwerp samen met de VvO verder uit te werken. Maar uiteindelijk is het de keuze van de zelfbouwers.

De woningen worden casco opgeleverd door de collectieve aannemer. De aannemer verzorgt de fundering, de buitenwanden, de vloeren en vides. Voor de onderdelen binnen je woning zoals binnenwanden, vloer- en wandafwerking, badkamer en keuken bepaal je zelf wie het doet. Dat kan de collectieve aannemer zijn maar je mag een eigen aannemer kiezen. En ben je zelf heel erg handig? Ga dan vooral ook zelf aan de slag om je huis af te maken.

Het is mogelijk om ook zelf te ontwerpen aan jouw woning. Je kunt zelf de plattegronden en indeling van jouw woning bedenken, ontwerpen en uittekenen. Zolang het ontwerp uiteindelijk maar past binnen het kavelpaspoort en de gevel wordt afgestemd met de overige zelfbouwers in de VvO.

Financiën

Bij de start van het project vindt een raming van de totale kosten plaats. Deze kosten bestaan uit drie componenten (van groot naar klein):

  • Bouwkosten; dit zijn de kosten om jouw ontwerp te realiseren en de woning te bouwen, dus onder andere de kosten voor de aannemer en materialen;
  • Grondkosten; dit zijn de kosten voor de aankoop van de kavel. De kavelprijs zal marktconform met de tijd mee worden geïndexeerd;
  • Bijkomende kosten; dit zijn de kosten voor onder andere het inzetten van de architect, adviseurs, leges en aansluitkosten.

De hypotheek van je woning kan worden afgesloten na het tekenen van de koop- en aanneemovereenkomst. Beide overeenkomsten kunnen worden getekend na het indienen van de omgevingsvergunning van de zelfbouwwoningen. Dit kan worden ingediend op basis van het definitief ontwerp (DO) van de woning. Je hypotheek gaat dus pas van start zodra de bouw begint.

Ja, in de totale raming, waarop de financieringseis is bepaald, zijn we uitgegaan van een complete woning. Hierbij is rekening gehouden met een stelpost, een bedrag, van ca. € 24.000,- voor keuken en sanitair samen. De prijs die vaststaat is de kavelprijs voor de grond, de rest is een inschatting van wat de ontwikkeling en bouw van je woning gaat kosten. Hoe verder in het proces, hoe nauwkeuriger die inschatting wordt.

De kavelprijzen van de Lloyd Yard Docks liggen tussen de € 180.000, - en € 225.000, -. Het grootste kavel, Kavel A, ligt hierbij aan de bovenkant van de bandbreedte.

Vanaf het moment van tekenen van de deelnameovereenkomst moet je rekening houden met bijkomende kosten die vooruitlopend op de hypotheek moeten worden afgerekend. De bank verstrekt pas een hypotheek wanneer de plannen en aanneemovereenkomst voor jouw woning rond zijn en de omgevingsvergunning is aangevraagd, de kosten die je voor die tijd maakt, moeten daarom worden voorgefinancierd. Daarbij moet je rekening houden met een bedrag tussen ca. € 30.000,- en ca. € 35.000, -. Dit voor te financieren bedrag betaal je in ongeveer zestien maandelijkse termijnen. Bij het afsluiten van een hypotheek kun je deze kosten meenemen, ze zijn immers een onderdeel van de ontwikkeling van je huis. Je kunt jezelf vervolgens het voorgefinancierde bedrag terugbetalen uit je hypotheek

Bij het tekenen van deze deelnameovereenkomst wordt gevraagd om de reserveringsvergoeding van € 8.000,- te betalen. Dit is een aanbetaling voor de grond en is onderdeel van de genoemde voorfinanciering. De aanbetaling wordt later verrekend met de totale kavelprijs.

Als bewoner van de Lloyd Yard Docks ben je ook onderdeel van de VvE (Vereniging van Eigenaren) van de parkeergarage die onder Lloyd Yard ligt en van de binnentuin. Hiervoor moet een maandelijkse bijdrage worden gedaan (deze bedragen kunnen nog afwijken):

  • Bijdrage binnentuin: € 25,39
  • Parkeerplek:
    • Parkeersysteem: € 79,97
    • Motorplek: € 7,24

De financieringseis voor de woningen is bepaald door middel van een stichtingskostenraming, opgesteld door Steenvlinder en KondorWessels Vastgoed. In deze raming zijn alle ontwikkelkosten voor de totale woning opgenomen. Denk hierbij aan de bouwkosten, grondkosten en bijkomende kosten. De getallen uit deze raming zijn marktconform. Op basis van deze raming hebben de woningen een financieringseis tussen de € 700.000,- en € 800.000, -. De financieringseis is de beste inschatting die we nu kunnen maken voor uw totale investering, maar geeft geen garantie. De grootste kavel, kavel A zit aan de bovenkant van deze bandbreedte en hebben we geraamd op € 775.000,-, kavel B op € 715.000,- en kavel C t/m H op € 705.000,-. Deze kosten zijn een inschatting waar geen rechten aan kunnen worden verleend. Als zelfbouwer bouw je zelf je eigen huis en ben je zelf verantwoordelijk voor het totale kostenplaatje voor de ontwikkeling van je woning.

Vragen?

Heb je nog andere vragen over de koopwoningen van Lloyd Yard?
Neem dan contact op met het Lloyd Yard verkoopteam van Ooms Makelaars. Stuur daarvoor een mail naar rotterdam@ooms.com of bel 010-4248888.